Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Відділ забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування Баштанської районної військової адміністрації інформує про підсумки місяця, що минув.

01/08/2024

 Говоримо про важливі рішення, які ухвалив Уряд чи Парламент, або які набули чинності, на які органам місцевого самоврядування варто звернути увагу або долучитися до них.

Рішення та діяльність Парламенту
17 липня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому Проєкт Закону №9518 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/42337 . Законопроєкт значно спрощує процедури призначення старости і створення старостинських округів. З 23 липня документ перебуває на підписі Президента України.
Нагадаємо також, що на підписі Президента є ще чотири важливих для місцевого самоврядування законопроєкти, ухвалені Парламентом раніше цього року:
• Закон, який повертає органам місцевого самоврядування право замовляти ремонти чи комплексне відновлення об’єктів соціальної та виробничої інфраструктури, а також житлових будинків (законопроєкт №10202) - на підписі з 27 лютого 2024 року.
• Закон щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування (законопроєкт №7283), який передбачає, що порядок ініціювання, проведення та застосування механізмів місцевої демократії регулюється органами місцевого самоврядування у статутах громад або окремих рішеннях місцевих рад – на підписі з 17 травня 2024 року.
• Закон «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у період дії воєнного стану» (законопроєкт №9559-д), який дозволяє органам місцевого самоврядування надавати фінансову та матеріальну підтримку сектору безпеки і оборони - на підписі з 25 червня 2024 року.
• Закон «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254), який забезпечує право на участь в управлінні публічними справами, визначає правила проведення публічних консультацій, їхні терміни, форми та принципи – на підписі з 25 червня 2024 року.
17 липня у Верховній Раді України народні депутати зареєстрували Проєкт Закону №11412 про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку співробітництва територіальних громад, який має на меті спростити співпрацю між громадами https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/44564 . Напередодні реєстрації проєкт закону представили та обговорили під час Конгресових слухань, організованих офісом Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України. Автори законопроєкту планують рекомендувати Парламенту ухвалити його одразу за основу та в цілому і розраховують, що це може відбутися вже в серпні поточного року.
17 липня у парламентському Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування створили Робочу групу з питань координації та сприяння міжнародному територіальному співробітництву територіальних громад та регіонів. Її завдання - забезпечувати належну координацію з зазначених питань між органами місцевого самоврядування та центральними органами виконавчої влади.
Рішення та діяльність Уряду
5 липня набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України № 754 «Деякі питання ведення Єдиного туристичного реєстру». Вона визначає процедуру ведення реєстру з 1 січня 2025 року, його структуру, функціонування, адміністрування тощо.
23 липня Кабінет Міністрів України затвердив постанову «Про початок навчального року під час воєнного стану в Україні». У закладах загальної середньої освіти тривалість 2024/2025 навчального року визначено з 2 вересня 2024 року до 30 червня 2025 року.
На тому ж засіданні, 25 липня, Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти. https://www.kmu.gov.ua/.../pro-zatverdzhennia-derzhavnoho... .Стандарт будуть застосовувати в академічних ліцеях (10–12 класи), закладах професійної (професійно-технічної), а також фахової передвищої та спеціалізованої освіти (щодо здобуття повної загальної середньої освіти). Цей стандарт передбачає можливість формувати індивідуальну освітню траєкторію: навчатися за академічним або професійним спрямуванням. Інфографіка про держстандарт https://decentralization.ua/news/18405 .
Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури оприлюднило Моніторинг реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади, який підготувало станом на 10 липня 2024 року. Детальніше https://decentralization.ua/mainmonitoring#main_info . У моніторингу традиційно – основні дані зі створення військових адміністрацій населених пунктів, розвитку інституту старост, співробітництву та громад, міжнародному партнерству, розвитку мережі ЦНАП, а також основні показники місцевих бюджетів.

Всі новини →