Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Чи потрібно переоформлювати документи, якщо змінилась назва вулиці?

12/08/2024

 Відповідно до Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» для фізичних осіб зміна назви вулиці не є зміною реєстрації місця проживання та не передбачає обов’язку внесення змін до документів. Відомості про зареєстроване (або задеклароване) місце проживання (перебування) громадян зберігаються в Єдиному державному демографічному реєстрі, в електронній базі, зі збереженням попередніх даних про стару назву.

Ці відомості за бажанням особи вносяться до відповідних документів, що містять відомості про місце проживання/знаходження. Перереєстрацію місця проживання можна здійснити під час обміну паспорта чи зміни прізвища, тобто коли виникає безпосередня потреба.

Для власників ID-картки зареєстроване місце проживання підтверджує витяг із реєстру територіальної громади. Дані у ньому оновлюються автоматично після генерування довідки у застосунку «Дія».

У разі наявності паспорта старого зразка (книжечки) новий штамп про реєстрацію місця проживання вже не ставиться. Всі власники таких паспортів також отримують витяг із реєстру територіальної громади. При зверненні до ЦНАП необхідно мати при собі документ, що посвідчує особу, ідентифікаційний код, домову книгу, свідоцтво про народження для неповнолітніх дітей. Дана послуга безкоштовна. Також цей витяг можна замовити в онлайн-форматі через застосунок «Дія».

Витяги з реєстру територіальної громади, отримані онлайн в застосунку, або в паперовій формі в ЦНАП, мають однакову юридичну силу.

 Чи вносити зміни до правовстановлюючих документів на нерухомість?

 У випадку перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно, зокрема свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, дарування тощо. Тож, правовстановлюючі документи на нерухомість залишаються чинними у випадку зміни назви вулиці на якій вона розташована.

Зміни до цих документів необхідно буде вносити, тільки якщо власник виявить намір вчинити нотаріальні дії із нерухомим майном – продати, подарувати, передати у спадок належне йому майно. 

У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва вулиці.

На вартості послуг нотаріуса це не позначиться: покупець і продавець платитимуть нотаріусу таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці не змінюється.

 Для суб’єктів підприємницької діяльності

 Для юридичних осіб та ФОП перейменування вулиці юридично може вважатись зміною їх місця розташування (юридична адреса), тому виникає необхідність внести зміни в установчі документи та відомості про фізичну особу-підприємця.

У разі зміни назви вулиці, де розміщений об’єкт оподаткування, платник податків з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці надає до контролюючого органу за основним місцем обліку Повідомлення з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, де зазначають нову адресу місцезнаходження такого об’єкта.

Суб’єкти господарювання, які використовують РРО (реєстратори розрахункових операцій) та програмні РРО, у разі, якщо відбулось перейменування назви вулиці, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), в якому застосовується РРО та/або ПРРО, інформують про це контролюючий орган за місцем реєстрації РРО та ПРРО у передбаченому законом порядку.

Водночас, відповідно до абз.14 ч.1 статті 36 Закону України  «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» адміністративний збір не справляється за проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичних осіб та їхніх установчих документів, змін до відомостей про фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, а також зміни місцезнаходження юридичної особи, місця проживання фізичної особи у зв’язку із зміною назви (перейменуванням) скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об’єктів топоніміки населених пунктів.

 ЮО та ФОП, у разі наявності такої потреби, для отримання детальної інформації з окресленого питання, пропонуємо звертатись за офіційним  роз’ясненням до Державної податкової служби за місцем реєстрації господарської діяльності. 

 

Всі новини →