09/09/2024
Питання безпечного та якісного харчування в організованих дитячих колективах, формування навичок здорового харчування в дітей, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів на харчоблоках закладів освіти перебуває на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.
06 вересня 2024 року спеціалісти відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства та відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії Баштанського районного управління провели онлайн-нараду за участю керівників, медичних сестер та кухарів закладів дошкільної освіти Новобузької міської ради. Всього на нараді були присутні 15 представників від закладів освіти. До наради також долучилися начальник відділу освіти Баштанської РВА та провідний спеціаліст відділу освіти Новобузької міської ради.
Під час наради учасники обговорили питання дотримання вимог санітарного законодавства при організації харчування дітей в закладах дошкільної освіти, складання примірного чотиритижневого сезонного меню відповідно до Постанови КМУ від 24.03.2021р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
На нараді були визначені проблемні питання, які виникають при складанні примірних меню, учасники отримали рекомендації та консультативну допомогу.
Також обговорено питання щодо контролю за фактичним харчуванням у закладах освіти, порядку заповнення документів з організації харчування дітей, а саме журналів бракеражу готової та сирої продукції, журналу обліку виконання норм харчування, оформлення технологічної документації на страви, які виготовляються на харчоблоці закладу освіти тощо.
Особливу увагу приділено впровадженню та виконанню постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), реального застосування на практиці програм-передумов на харчоблоках закладів освіти, дотримання гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами.
Учасникам наради наголошено, що функціонування системи НАССР навіть у невеликих харчоблоках є можливим. НАССР – це системність, відповідальність і людський чинник.
Крім того, у ході обговорення присутні мали змогу поставити актуальні запитання та отримати вичерпні компетентні відповіді, рекомендації щодо вирішення проблемних питань та консультативно-методичну допомогу