Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Сектор з питань охорони праці відділу цивільного захисту районної військової адміністрації інформує

18/09/2024

Розпочався новий навчальний 2024-2025 рік. Навчання в закладах освіти проходить за очною, змішаною та дистанційною формами.

Виконання завдань у сфері пожежної безпеки є одним з першочергових завдань керівників відділів освіти територіальних громад, закладів освіти усіх рівнів, задля забезпечення прав учасників освітнього процесу на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці.
 
Комплексна безпека будь-якого закладу освіти - це сукупність заходів, які здійснюються у взаємодії з органами місцевого самоврядування, правоохоронними структурами, іншими службами та громадськими організаціями задля ефективного функціонування закладу, а також забезпечення готовності співробітників закладу, здобувачів освіти до вмілих дій у разі загрози або виникнення надзвичайної ситуацій.
 
Безпека закладу освіти включає декілька різновидів безпеки, однією з найважливіших серед яких є пожежна безпека. Реалізація завдань пожежної безпеки у закладі загальної середньої та дошкільної освіти, здійснюється за наступними напрямками:
захист здоров'я та збереження життя здобувачів освіти та працівників закладу;
знання техніки пожежної безпеки та дотримання правил пожежної безпеки всіма учасниками освітнього процесу; навчання здобувачів освіти та працівників закладу правилам поведінки та вмілим діям під час виникнення надзвичайної ситуації;
забезпечення особистої безпеки й безпеки оточуючих.
 
Дуже важливо, щоб у процесі навчання та виховання здобувачі освіти оволоділи основними навичками поведінки у разі пожежі, мали стійке уявлення про основи пожежної безпеки.
 
Згідно з Правилами пожежної безпеки в Україні у закладах освіти повинно проводитися вивчення правил пожежної безпеки, а також навчання діям на випадок пожежі.
 
У закладах дошкільної освіти має проводитися виховна робота, спрямована на запобігання пожежам від дитячих пустощів з вогнем і виховання у дітей бережливого ставлення до національного багатства, а також набуття навичок особистої безпеки в разі виникнення пожежі.
 
Важливим аспектом в навчанні дітей правилам пожежної безпеки є безпосередня участь батьків у цьому процесі. Саме батькам необхідно якомога частіше проводити бесіди з дітьми щодо правильної поведінки під час виникнення такої надзвичайної ситуації як пожежа. Виховуючи дитину, слід пояснювати їй, які дії можуть призвести до небезпечних ситуацій.
 
Під час проведення батьківських зборів педагог обов’язково повинен приділяти увагу питанням безпеки життєдіяльності, проводячи бесіди з батьками з відповідної тематики.
 
Забезпечення пожежної безпеки в закладах освіти України здійснюється згідно Правилами пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України, затверджених наказом Міністерства освіти і науки України 15.08.2016 № 974, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 08.09.2016 за № 1229/29359 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1229-16#n13 
 
Бережіть себе, дотримуйтесь правил пожежної безпеки!

Всі новини →