Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Вашій увазі пропонується щотижнева добірка новин з Брюсселя і не тільки

21/10/2024

 

Підсумки засідання Євроради, початок переговорів про вступ до ЄС з Албанією, статистика спроб нелегальної міграції на кордонах ЄС: головне за тиждень

Підтримка України, ситуація на Близькому Сході, європейський шлях Грузії: підсумки засідання Європейської Ради
17 жовтня відбувся саміт Європейської Ради у Брюсселі, за підсумками якого очільники держав-членів ЄС ухвалили спільний документ із фокусом зокрема і на Україні. В підсумковому документі європейські лідери:
  • підтвердили рішуче засудження агресивної війни росії проти України, та свою незмінну підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України, а також відданість надавати подальшу політичну, фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народу стільки, скільки це буде потрібно.
  • підтвердили підтримку всеосяжного, справедливого і тривалого миру, заснованого на принципах Статуту ООН і міжнародного права, відповідно до ключових принципів і цілей української Формули миру.
  • проаналізували роботу з надання військової підтримки Україні та закликали до швидкого посилення військової допомоги та прискорення її надання, зокрема систем протиповітряної оборони, боєприпасів та ракет.
  • підкреслили важливість виконання зобов'язання, взятого на Саміті G7, щодо надання разом із партнерами G7 приблизно 45 млрд євро до кінця року на підтримку поточних і майбутніх військових, бюджетних і відновлювальних потреб України.
  • заявили про готовність до подальшого обмеження здатності росії вести війну, зокрема за допомогою подальших санкцій;
  • продовжуватимуть тісно співпрацювати з Україною та підтримувати її зусилля з реформ на шляху до членства в ЄС.
Крім того, у фокусі підсумкового документу: ситуація на Близькому Сході, дотримання міжнародного порядку, заснованого на правилах, конкурентоспроможність, міграція, ситуація в Молдові та Грузії та інші питання.
З документом можна ознайомитись за посиланням https://cutt.ly/ieSDUjAT
ЄС розпочав фактичні переговори Албанією про вступ
У Люксембурзі відбулося друге засідання Конференції з питань вступу Албанії до ЄС на рівні міністрів. Зустріч відкрила переговори з Албанією по Кластеру 1 «Основи», зокрема такі сфери та розділи переговорів:
Функціонування демократичних інститутів
Реформа державного управління
Розділ 23 - Судова влада та фундаментальні права
Розділ 24 - Правосуддя, свобода та безпека
Економічні критерії
Розділ 5 - Державні закупівлі
Розділ 18 - Статистика
Розділ 32 - Фінансовий контроль
Переговори щодо кластеру «Основи» розпочинаються першими і завершуються останніми. Прогрес у цьому кластері визначає загальний темп переговорів.
Детальніше https://cutt.ly/beSDUmdJ
За перші 9 місяців року кількість спроб нелегального перетину зовнішніх кордонів ЄС знизилась на 42%
Про це свідчать дані європейської агенції Frontex. Як зазначається, найбільш значне зниження кількості нелегальних перетинів кордону спостерігалося на західнобалканському і центрально-середземноморському маршрутах - на 79% і 64% відповідно.
Водночас, на східному сухопутному кордоні та західноафриканському маршруті спостерігалося найбільше зростання за цей період – на 192% та 100% відповідно.
Більше даних за посиланням https://cutt.ly/ZeSDUTNA
Більше новин читайте на Євроінтеграційному порталі за посиланням: https://eu-ua.kmu.gov.ua/

Всі новини →