Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Електронне звернення Інформація для користувачів з вадами зору

«Держава дбає про своїх захисників», - Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз вручила сертифікати на житло миколаївським військовим

09/02/2019

У суботу, 9 лютого, миколаївські учасники Антитерористичної операції та Операції Об’єднаних сил отримали сертифікати на власні квартири. Придбання житла стало можливим в рамках реалізації Комплексної обласної програми соціального захисту населення  «Турбота» до 2020 року.

З отриманням довгоочікуваного житла захисників привітали Міністр у справах ветеранів України Ірина Фріз, заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Валентин Гайдаржи, перший заступник Миколаївського міського голови Володимир Криленко.

У рамках робочої поїздки на Миколаївщину, Міністр у справах ветеранів Ірина Фріз зустрілась з керівництвом міста та області, аби обговорити та напрацювати напрямки подальшої співпраці органів влади у реалізації соціальних програм для учасників АТО.

«Я вітаю вас із поліпшенням житлових умов і хочу наголосити, що програма Миколаївської області та міста Миколаєва є дієвою, і може бути такою такою, що є може бути наслідувана в інших областях. Тому що забезпечення наших ветеранів, наших воїнів житлом – це свідчення того, що держава дбає про своїх захисників. Президент Петро Порошенко в своїй діяльності наполягає на тому, щоб було кардинально змінене ставлення до наших ветеранів та політика держави у цьому напрямку – для того, щоб кожен із вас, хто захищав і готовий надалі захищати державу, мав впевненість у завтрашньому дні, а ваша родина мала підтримку», - наголосила Ірина Фріз.

Міністр у справах ветеранів додала, що приємно вражена тим, як налагоджена співраця у військовослужбовців, громадських організацій ветеранів АТО та волонтерів з місцевою владою – адже захисники отримують неабияку соціальну підтримку та без вагань можуть звернутися по допомогу до обласної адміністрації чи місцевих рад.

Заступник голови Миколаївської облдержадміністрації Валентин Гайдаржи також привітав ветеранів та зазначив, що квартири, придбані для захисників у рамках обласної програми соціального захисту «Турбота». Так, у 2018 році в обласному бюджеті для придбання житла учасникам бойових дій з числа  військовослужбовців, які брали участь у антитерористичній операції, та потребують поліпшення житлових умов було передбачено 10 млн грн на умовах співфінансування з бюджетів міст, сіл, селищ, об’єднаних територіальних громад та районів області.

Всього протягом минулого року було придбано житло для 33 родин учасників антитерористичної операції на Сході України, що проживають у Снігурівcькому, Братському, Березнегуватському та Баштанському районі, містах Южноукраїнську, Миколаєві, Очакові та Вознесенську. Загальна сума в тому числі із співфінансуванням склала  більше 15,8 млн грн (з обласного бюджету та коштів районних/міських бюджетів).

На залишок коштів обласного бюджету, що залишився на 1 грудня 2018 року (без співфінансування) для сімей учасників АТО -інвалідів III групи та багатодітних сімей учасників АТО було придбано житло  на суму майже 3,4 млн грн.

Окрім придбання житла для захисників, за ініціативи голови Миколаївської облдержадміністрації Олексія Савченка в області діють ще кілька ефективних інструментів підтримки та соціального захисту військовослужбовців, ветеранів АТО та ООС.

Так, у 2018 році в Миколаївській області було затверджено унікальний порядок надання одноразової допомоги для відкриття власної справи учасниками АТО на загальну суму 1 млн грн. Таку допомогу отримали 20 учасників антитерористичної операції у сумі 50 тис грн кожному.

Завдяки тому, що програма довела свою доцільність та отримала схвальні відгуки від ветеранів, у бюджеті на 2019 рік також передбачено 1 млн грн на допомогу колишнім військовим у відкритті власної справи.

Також за ініціативи Олексія Савченка в програмі соціального захисту була передбачена можливість для учасників АТО відпочити та оздоровитися разом зі своїми родинами на базах відпочинку та санаторно-курортник закладах. У 2018 році такою нагодою скористались 844 особи. В обласному бюджеті цього року, як і минулоріч, на цей напрям передбачено 3,5 млн грн.  

Одноразову матеріальну допомогу отримують сім’ї загиблих та померлих учасників антитерористичної операції - 2018 року допомогу отримали 135 сімей на загальну суму більше 1,3 млн грн. Крім того, минулого року одноразову матеріальну  допомогу отримали 76 дітей військовослужбовців, які загинули, пропали безвісти або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних при виконанні службових обов’язків – на загальну суму 883 тис грн.  

На фінансову підтримку громадських організацій (ГО «Асоціація учасників та інвалідів АТО»; Відокремлений підрозділ громадської організації «Всеукраїнський центр допомоги учасникам АТО» у Миколаївській області; ГО «Миколаївська обласна Асоціація ветеранів Афганістану та АТО»), які займаються питаннями соціального захисту та підтримки учасників АТО та членів їх сімей у 2018 році було використано більше 1,2 млн грн з обласного бюджету.

Соціальні програми для учасників АТО фінансуються також і з державного бюджету. Так, в рамках програми "Заходи із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, забезпечення санаторно-курортними лікуванням із застосуванням сучасних технологій постраждалих учасників Революції Гідності та учасників антитерористичної операції" у 2018 році було передбачено  більше 2,2 млн грн.

З сайту Миколаївської ОДА

Всі новини →