Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Перевищення строку перебування в ЄС: чи будуть проблеми в громадян України

19/03/2020

Представництво України при ЄС звернулось до Європейської комісії стосовно можливості незастосування санкцій до громадян України, які не встигають вчасно повернутись до України.

Про це повідомили в Міністерстві закордонних справ України

Проблеми перевищення дозволених строків перебування громадянами третіх держав є одним із питань порядку денного під час термінової зустрічі країн-членів ЄС 18 березня. Очікується, що результатом зустрічі має стати ухвалення Вказівок для держав-членів, в яких будуть роз’яснення, як діяти державам-учасницям Шенгеньскої зони у випадках перевищення громадянами третіх держав дозволених термінів перебування.

Представники Європейського Союзу повідомили Представництво України при ЄС, що з метою уникнення паніки серед громадян третіх країн, які не можуть виїхати з ЄС до закінчення дозволених термінів перебування, співробітники прикордонної служби відповідної держави-члена ЄС можуть робити винятки та не застосовувати відповідні санкції. Але головна умова - факт, що таке перевищення відбулось з причини, яка не залежала від відповідної особи, має бути належним чином задокументовано.

Якщо громадяни України виявляють ризик перевищення терміну дозволеного перебування в ЄС, або такий термін уже закінчився, МЗС України рекомендує негайно звертатись до консульської установи в країні перебування електронною поштою. Електронні адреси всіх закордонних дипломатичних установ можна знайти на сайті МЗС України.

Крім того, МЗС України доручило всім закордонним дипломатичним установам України у світі провести переговори з компетентними органами країн перебування, щоб в разі перевищення громадянами України термінів дозволеного перебування через надзвичайну ситуацію у зв’язку з пандемією, до таких громадян не застосовувались санкції.

Всі новини →