Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

До 76-ї річниці визволення міста Миколаєва у роки Другої світової війни

30/03/2020

28 березня 1944 року війська 3-го Українського фронту під командуванням генерала армії, одесита за походженням Р. Я. Малиновського, при сприянні сил Чорноморського флоту і у взаємодії з військами 2-го Українського фронту під командуванням генерала армії І. С. Конєва звільнили Миколаїв від фашистських військ. Це було 76 років тому.

На підступах до Миколаєва нацисти спорудили надпотужну оборонну смугу: чотири та шість сильно укріплених, інженерно бездоганних оборонних рубежів. Вся місцевість на відстані 25 км була вкрита мінними полями, дротяними загорожами, окопами, траншеями. Щільний вогонь кулеметів та артилерії захищав окупантів. До Миколаєва радянські війська підійшли в другій половині березня 1944-го. Взяти Миколаїв – було не простим завданням. В цих умовах, щоб дезорганізувати і підірвати оборону противника, врятувати від знищення причали і споруди морського порту, зірвати евакуацію німецьких військ, не допустити вивезення мирних жителів, командування 28-ї армії приймає рішення висадити десант безпосередньо у місто, в район нового елеватора.

Командиром десантного загону командування призначило старшого лейтенанта К. Ф. Ольшанського. В десантний загін відбирали кращих. Одним із членів загону був наш земляк – уродженець села Мар’янівка Баштанського району Микита Андрійович Гребенюк (21.09.1918–17.02.1995). Після закінчення семирічки навчався у фабрично-заводському училищі Харківського паровозобудівного заводу, де потім і працював. Строкову службу проходив у Військово-Морському Флоті. Після закінчення електромеханічної школи навчального відділу Балтійського флоту служив трюмним машиністом на Північному флоті.

Учасник Великої Вітчизняної війни з 1941 року. В 1942 р. воював на сухопутному фронті в 92-й морській стрілковій бригаді під Москвою, а потім під Сталінградом, де був тяжко поранений. Після шпиталю був направлений до 304-го окремого батальйону морської піхоти Чорноморського флоту. Учасник десантів у Таганрозі, Маріуполі. 

У ніч на 26 березня 1944 року, коли М. А. Гребенюк був заступником відділення 384-го окремого батальйону морської піхоти, у складі десантного відділення К. Ф. Ольшанського, висадився в тилу ворога у порту міста Миколаєва. Дві доби, до приходу радянських військ, відділення вело бій і відбило 18 атак ворога. За зразкове виконання бойових завдань командування в боротьбі з фашистськими загарбниками та проявлені при цьому відвагу і героїзм Указом Президії Верховної Ради СРСР від 20 квітня 1945 року учаснику десанту моряків заступнику командира відділення старшині 2-ї статті Гребенюку М. А. присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Нагороджений орденами та медалями.

У званні капітан-лейтенанта в 1946 році звільнився в запас. Закінчив Одеську вищу партійну школу, працював у Дунайському пароплавстві, в тому числі й за кордоном. Потім працював у Миколаївському порту. Почесний громадянин Миколаєва. Помер 17 лютого 1995 р. Похований в Миколаєві, на почесному секторі Мішковського кладовища.

На честь Героя Радянського Союзу Гребенюка М. А. – уродженця с.Мар’янівка Баштанського р-ну 7 листопада 2010 р. відкрито меморіальну дошку, яку встановлено на приміщенні Мар’янівської ЗОШ I ст.

Про життєвий шлях нашого земляка ви дізнаєтесь з інтернет-ресурсів:

Гребенюк Микита Андрійович [Електронний ресурс] : Вікіпедія. Вільна енциклопедія : [веб-сайт]. – Електрон. дані. – Режим доступу : https://uk.wikipedia.org/wiki. – Назва з екрана.

Уцелевший старшина Гребенюк из десанта Ольшанского [Электронный ресурс] // Николаевские новости. – Электрон. дан. - Режим доступа : http://www.niknews.mk.ua/2017/07/21/utselevshij-starshina-grebenjuk-iz-desanta-olshanskogo. - Название с экрана.

Шумакова, Л. Подвиг, овеянный славой [Электронный ресурс] / Л. Шумакова // Вечерний Николаев : Николаевская городская газета. – Электрон. дан. - Режим доступа : http://www.vn.mk.ua/stories.php?id=15468. - Название с экрана.

Всі новини →