Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Близько 8 млрд м3 газу можна замістити завдяки виробництву та використанню біометану

18/12/2020

Законодавчі шляхи для розвитку сфери виробництва біометану обговорили учасники робочого засідання, ініційованого Біоенергетичною асоціацією України за участю Міненерго, Держенергоефективності, ТОВ «Оператор ГТС України».

«Потенціал заміщення природного газу біометаном в Україні складає близько 8 млрд м3 в рік, що дорівнює більше половини річного обсягу імпорту природного газу (14 млрд м3 у 2019 році) та понад чверті його загального річного споживання (30 млрд м3 у 2019 році). Це перспективний напрям, який потрібно законодавчо врегулювати та стимулювати», - повідомив Юрій Шафаренко. 

Так, Держенергоефективності спільно з Біоенергетичною асоціацією України розроблено проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про альтернативні джерела енергії» щодо розвитку виробництва електроенергії з біометану».

Законопроєктом передбачено вирішення низки питань, щоб:

- запустити ринок біометану в Україні;

- скоротити імпорт природного газу та сприяти розвитку внутрішнього енергетичного ринку;

- зменшити викиди парникових газів.

Завдяки законодавчому врегулюванню розвитку цієї сфери Україна зможе експортувати біометан в ЄС і, таким чином, забезпечити енергетичну незалежність країни, зростання економіки та стабілізацію національної валюти.

У цілому під час засідання учасники сфокусували увагу на таких питаннях:

- визначення поняття «біометан»; 

- механізм верифікації біометану;

- процедура надання гарантії походження біометану;

- реєстр виробництва та споживання біометану;

- умови підключення виробників біометану до ГТС України; 

- можливості інвестиційної підтримки виробників біометану за допомогою часткової компенсації вартості підключення до газотранспортної та газорозподільної системи України.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

Всі новини →