Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

ГРИП ПТИЦІ В С.НОВОМАТВІЇВСЬКЕ НОВООДЕСЬКОГО РАЙОНУ

23/12/2020

Під час проведення заходів з ліквідації грипу птиці в населених пунктах зони захисту (с.Сільвестрівка. с.Новоматвіївське, ТД «Золота підкова») та нагляду (с.Новоінгулка, с.Степанівка) проведено відбір стандартних зразків з метою лабораторного контролю за наявністю/відсутністю вірусу грипу птиці.

За результатами дослідження трахіальних та клоачних змивів від птиці яка належить жителям села Новоматвіївське, виявлено РНК вірусу грипу птиці типу А1 субтипу H5 (звіт про результати дослідження від 11.12.2020 № 003819 п.м. / 20 Одеської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби).

В інших населених пунктах с.Новоінгулка, с.Степанівка с.Сільвестрівка та ТД «Золота підкова» у відібраних зразках вірусу грипу птиці не виявлено.

З метою координації дій з локалізації і ліквідації спалаху грипу птиці 12.12.2020 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Новоодеській районній державній адміністрації, рішенням якої визначено с. Новоматвіївське неблагополучним пунктом та затверджено план з ліквідації захворювання, який включає в т.ч зонування, стемпінг-аут, дезінфекцію.

Визначено буферну зону (зону захисту) радіусом 3 км від епізоотичного осередку, до якої ввійшли населені пункти: с.Кандибине, с.Сельвестрівське Новоодеського району та туристичний двір «Золота підкова”.

Визначено зоною нагляду територію радіусом 10 км від епізоотичного осередку до якої ввійшли населені пункти: с.Новоінгулка Новоодеського району, с.Степанівка Баштанського району та с.Капустине Вітовського району.

В осередку захворювання (с.Новоматвіївське) вживаються заходи з локалізації та недопущення поширення збудника захворювання, відповідно до вимог Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці.

Власники особистих  селянських  господарств,  діяльність яких пов'язана з утриманням  птиці,  зобов'язані  виконувати  положення Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах, затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 19.12.2006 №100, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 19.01.2007 за №42/13309, та з метою профілактики захворювання птиці на грип:

- необхідно постійно здійснювати нагляд за клінічним станом птиці;

- здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

- на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

- виконувати вказівки спеціалістів ветеринарної медицини та проводити ветеринарно-санітарні заходи з профілактики та  боротьби з грипом птиці;

- виконувати проведення заходів, направлених на попередження виникнення грипу птиці, передбачених цією Інструкцією;

- повідомляти спеціалістів ветеринарної медицини про всі випадки загибелі птиці або про не властиву їм поведінку (тел. 2-84-35, 2-84-34);

- до прибуття спеціалістів ветеринарної медицини ізолювати підозрілу на захворювання птицю;

- дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни.

Заступник начальника Баштанського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області    Сергій САКАРА

 

Всі новини →