Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

До 35-річчя Чорнобильської катастрофи

26/04/2021

Сьогодні, 26 квітня, в Україні відзначають 35-ті роковини з дня аварії на Чорнобильській АЕС. З нагоди цього дня у Баштанській громаді відбулася година пам’яті «Б’ють серце Чорнобиля дзвони», у якій взяли участь заступники міського голови: Олександр Васильєв й Світлана Євдощенко, голова районної ради Владислав Дмитрів, начальник управління соціального захисту населення РДА Ніна Якимчук, начальник відділу з соціальних питань Лариса Гаврилюк, начальник відділу культури Світлана Березовська, голова ГО «Союз Чорнобиль України» Тамара Олейникова, голови районної й міської ветеранських організацій Лідія Андреєва й Ганна Зюзько, працівники Баштанської публічної бібліотеки.

Під час години пам’яті присутні переглянули відео-презентацію Наталі Май «Чорнобильська біда», згадали тих, хто в перші години трагедії голіруч гасив шалений вогонь довкола двох сотень тон ядерного палива, яке містилось у розірваному череві енергоблока.

Голова райдержадміністрації Владислав Дмитрів згадав ті далекі часи трагедії й людей, які одягнувши маски й респіратори, які нікого з них так і не захистили від удару радіації, мовчки та жертовно йшли на війну з ворогом, який не знав ні жалю, ні милості. I таки виконали призначене їм долею − не дали розростися біді. I сьогодні світ визнає, що мужність їх не мала прецеденту.

«Минають роки і десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії все одно хвилює людей – і тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто народився далеко від покривдженої землі, − сказав заступник міського голови Олександр Васильєв. − Якби не подвиг простих людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу. Низький уклін всім, хто боровся зі страшною бідою. Священна пам’ять про їхній подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу».

Пісня «Молитва» у виконанні соліста міського Будинку культури Анатолія Грицюка викликала сльози на очах присутніх, а гурт естрадної пісні «Дивограй» піснею «На щастя, на долю» побажав усім українцям щасливої долі.

Після цього учасники години пам’яті відвідали пам’ятник жертвам Чорнобиля, де  голова районної ради Наталія Олійник, виступаючи, наголосила, що ми повинні пам’ятати, що несемо відповідальність не тільки за сучасний стан довкілля, а й за життя майбутніх поколінь! Її підтримала голова районної ветеранської організації Лідія Андреєва.

Баштанчани вшанували пам’ять про жертв Чорнобильської трагедії покладанням живих квітів до підніжжя пам’ятника.

З сайту Баштанської міської ради

Всі новини →