Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Святкування Дня міста розпочалося

17/09/2021

17 вересня з нагоди 215-ї річниці з дня заснування міста у Баштанці стартували святкові заходи, які розпочалися з традиційних показових виступів на байдарках і каное вихованців Дитячої юнацької спортивної школи на Центральному ставку, котрі продемонстрували свої навички у запливі на короткі дистанції.

Головне святкування цього дня розгорнулося у парку ім. Т.Г. Шевченка та на майданчику біля міського Будинку культури. Усіх гостей свята зустрічав своїм виступом народний оркестр духових інструментів, представляючи концертну програму «У міському саду грає духовий оркестр». Гарні мелодії, виконані оркестром, створювали святковий настрій у присутніх.

Поряд, представники усіх старостинських округів великої баштанської родини, оформили арт-інсталяцію з плодів та фруктів у вигляді карти громади «Баштанська осінь-2021».

Неперевершені враження залишилися і від відвідин «парку майстрів», де на гостей свята чекали не лише виставка виробів майстрів зі всієї громади, а й майстер класи з декупажу, розпису, вишивки, виробів з фетру, канзанши, аплікації, ори гамі та багато іншого. Адже таланти майстрів Баштанщини безмежні. Присутні із захопленням розглядали вишивки з бісеру, глиняні вироби, в’язані гачком іграшки, різні прикраси ручної роботи тощо. Малеча в черзі стояла біля куточка з боді-арту, де майстри аква-макіяжу розмальовували їхні обличчя й ручки.

Крім цього, для малечі був встановлений безкоштовний батут, який місту подарував депутата обласної ради Віталій Гомерський, та продавалася солодка вата, попкорм й солодощі.

З цікавістю розглядали учасники свята й фотовиставку «Миттєвості із життя міста в світлинах», яку підготував відділ з питань ЗМІ та зв’язків г громадськістю міської ради. Баштанчани впізнавали себе у сюжетних фото, що були зроблені під час масових заходів у місті. Той, хто знайшов себе на фото, в кінці заходу міг забрате своє фото на пам'ять.

Завдяки працівників міського Будинку культури та учасників народного хору баштанчани та гості міста поринули в обрядове дійство «Випікання дівування». Присутні стали учасниками всього процесу випікання цього весільного виробу. Гості свята під обрядові пісні учасників народного хору пригадали як випікалося дівування раніше.

Для випікання запрошували щасливих у шлюбі жінок зі сторони нареченої. Кількість мала бути непарною ‒ від 7 до 15 осіб. Керувала процесом старша коровайниця, яка досконало знала рецепт і технологію виготовлення. Також вона стежила, щоб атмосфера була дружньою та лунали пісні.

З приготованого тіста, яке тонко розкачували, випікали печиво у формі сердечок, бантиків, кружечків, вісімок, метеликів. Нанизували його на довгі міцні нитки й рядами закріплюють на спеціальній металевій конструкції. Вона складалася з одного чи декількох кругів різного діаметру, скріплених між собою стрижнями. За формою баштанське дівування нагадує діжку, може досягати двох метрів заввишки. Форма обрана невипадково ‒ щоб життя молодят було, як повна діжа.

На завершення дійства за традицією наречена з дружками роздали дівування учасникам свята.

Після цього розпочалася феєрична святкова розважальна шоу-програма «Я люблю Баштанку», яку підготували й провели педагоги та вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості та їхні чарівні ведучі ‒ Катерина Шпак та Марія Шевченко.

Розпочалося дійство з «Пісні про Баштанку» з підтанцівкою від зразкового хореографічного колективу «Надія» та колективної масової гри «Ланцюг дружби».

Щиро вітав баштанчан та гостей міста міський голова Олександр Береговий, який від імені депутатського корпусу, виконавчого комітету міської ради та від себе особисто щиро привітав всіх з днем міста.

«У цей день кожен з нас відчуває себе частиною великої родини. Це свято об’єднує усіх, кому дорога наша Баштанка. Вірю – разом ми досягнемо іще вагоміших результатів у поліпшенні життя людей та примножимо славу нашого міста. Низький уклін і велика шана вам за самовіддану працю! Бажаю вам і вашим родинам добра, благополуччя, успіхів, світлої долі, впевненості у завтрашньому дні, міцного здоров’я», ‒ сказав Олександр Анатолійович.

Користуючись нагодою міський голова вручив нагороди за участь у Всеукраїнському фестивалі дитячої художньої творчості «Єдина родина» зразковому художньому хореографічному колективу «Надія» (керівник Наталія Тригуб) та творчому об’єднанню «Театр» (керівник Наталія Покидько), вручивши Подяки Міністерства освіти і науки України, українського державного центру позашкільної освіти Наталії Покидько та Наталії Тригуб, Дипломи Міністерства ‒ ляльковому театру «Золотий ключик» за І місце та вихованцям хореографічного колективу «Надія» за ІІ місце у фестивалі «Єдина родина», а також вихованцю колективу Антону Скрипкі за І місце в обласному конкурсі «Сміхослов 21».

До привітань мера приєдналися й гості з польського міста побратима Солець Куявського у складі бурміста гміни Тереси Субстик, пана головуючого гміни Бартоломея Чакі та голови правління товариства розвитку Сольця Куявського Ельжбети Висоцької, які подякували баштанчанам за гостинність, за можливість взяти участь у святкуванні та побажали подальшого розвитку як місту, так і всій громаді в цілому.

Багато емоцій і захоплення в учасників дійства залишилося від шоу-казки «Міні-міс баштанчаночка», за участі вихованців дитячих садків міста. Вісім прекрасних, талановитих принцес віком від 4 до 6 років демонстрували свої таланти у трьох конкурсах: «Дефіле та візитівка», «Привітання з днем народження міста» та «Зорепад талантів». Свої таланти демонстрували Аріна Мехеда, Маргарита Бабій (ЗДО «Чебурашка»), Ірина Семеліт, Олександра Корольова (ЗДО «Дюймовочка»), Злата Лебідь,  Вікторія Тригубенко (ЗДО «Ягідка»), Дар’я Черевач, Варвара Штефан (ЗДО «Віночок»). Кожен виступ юної принцеси супроводжувався бурхливими оплесками глядачів. Тож журі було не легко визначити переможців. Всі учасниці шоу отримали дипломи та м’які іграшки від мера, який виступив головним спонсором цього дійства, а корони віце-міс та міні-міс ‒ Дар’я Черевач, Варвара Штефан.

Шоу-програма «Я люблю тебе, Баштанко» продовжилася веселими піснями, захоплюючими запальними танцями та чарівною музикою. Свої таланти демонстрували переможці ІІ обласного та призери ІІІ Всеукраїнського етапів дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл-Джура 2021» рій «Мудрі сіроманці» Баштанського опорного закладу ЗСО № 1, Софія Зікратова, учасниця студії «Злагода» міського Будинку культури, Катерина Ільків, хореографічний колектив «Надія» БДЮТ, Максим Фурман з Новобузької громади, Аліна Бойчук з Новоєгорівки, вихованці музичної школи: хор «Vivo» (керівник Ангеліна Макаринець), Каміла Марчук (фортепіано), Юліана Гуцаленко (гітара), Роман Федченко (блок-флейта), Карина Бабак (фортепіано), гурт «GRAND AKORD», Дар’я Галаза (фортепіано), дует Марія та Тетяна Кострубські (піаніка й гітара), Лілія Несмашна (фортопіано), ансамбль «213 гітаристів» з солісткою Кариною Бабак.

 

А потім розпочалися танцювальні баталії «Місто танцює, місто святкує» за участі зразкових хореографічних колективів «Надія» (БДЮТ) і «Славія» (МБК), танцювального колективу з Новоєгорівки, які завершилися колективним танцем «Я люблю танець».

Перший день святкування Дня міста завершився народними гуляннями разом з діджеєм Кирилом Кирпічовим.

З сайту Баштанської міської ради

Всі новини →