Баштанка » Новини
Українська | Русский | English
Головна Новини Герої не вмирають Зміни в законодавстві Електронне звернення Восьмого скликання Учасникам бойових дій та членам їх сімей Планування роботи 2023 року Пробація району Інформація для користувачів з вадами зору

Звернення депутатів Баштанської районної ради восьмого скликання до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості зростання ціни на природний газ для бюджетних установ територіальних громад

01/10/2021

                                                                                              ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                              Рішення районної ради

                                                                                              23 вересня 2021 року №10 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Баштанської районної ради восьмого скликання до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості зростання ціни на природний газ для бюджетних установ територіальних громад та некомерційних підприємств 

Питання тарифів на постачання та використання енергоносіїв традиційно є надзвичайно актуальним і болючим питанням для українців на початку кожного опалювального сезону. За даними Державної служби статистики України у I кварталі 2021 році витрати на оплату тарифів на комунальні послуги зросли на 23% від загальних витрат домогосподарств. Крім цього, більш ніж 20% користувачів знаходяться за межею енергетичної бідності, оскільки вони не в змозі підтримувати нормовану температуру у своїх оселях протягом опалювального періоду. Кабінет Міністрів України восени 2021 року зафіксував ціну на природний газ для побутових споживачів у розмірі 7,8 – 8 гривень за кубометр газу. Ця ціна є неприпустимо високою, зважаючи на можливість видобувати власний газ з власних українських родовищ.

Однак, окрім високої ціни на газ для побутових споживачів, зараз особливої уваги заслуговує зростання цін на використання природного газу для бюджетних установ та некомерційних організацій. Якщо у 2020 році для розрахунку було закладено ціну на рівні 7-11 гривень за один кубометр газу, то на сьогодні ціна зросла майже у три рази – 23 гривні за один кубометр природного газу.

Варто зазначити, що після адміністративно-територіальної реформи 2020 року на балансі територіальних громад знаходяться більшість стратегічно важливих об’єктів соціальної інфраструктури, тому зараз витрати на постачання природного газу до установ бюджетної сфери повністю покладено на бюджети територіальних громад. Враховуючи встановлені показники цін на газ, критичний фінансово-економічний стан установ бюджетної сфери та некомерційних підприємств, кількості закладених на початку бюджетного року коштів на оплату тарифів за природний газ не вистачить навіть на половину опалювального сезону 2021-2022 років. Це означає, що взимку діти у школах і дитсадках можуть залишитися у холоді, для лікарень можуть утворитися неприйнятні умови для повноцінного лікування пацієнтів (у такий складний період боротьби з вірусом COVID-19 та іншими захворюваннями). Такий стан речей є неприпустимим для повноцінного функціонування територіальних громад.  

На нашу думку, бюджетні установи територіальних громад та некомерцій-ні підприємства мають бути споживачами газу по прийнятній ціні, яка не буде створювати проблеми для бюджетів громад, які, до речі, зазвичай є недостатньо наповненими. Особливо на рівень бюджетів громад вплинули карантини та локдаун.

Враховуючи все вищезазначене, ми, депутати Баштанської районної ради восьмого скликання,  вимагаємо від керівництва держави вирішити питання з ціною на природний газ для бюджетних установ територіальних громад та не-комерційних підприємств, яка має бути фіксованою, доступною та прогно-зованою.

Для виконання вищезазначених вимог необхідно терміново переглянути механізми утворення тарифів на природних газ для стратегічних об’єктів соціальної інфраструктури громад, оскільки проблеми на початку опалю-вального сезону 2021-2022 років можуть призвести до негативних наслідків як у середині територіальних громад, так і вплинути на соціально-економічну ситуацію в країні загалом. Такий стан речей є неприпустимим для нашої держави, яка знаходиться у вкрай скрутному становищі через пандемію вірусу COVID-19, зниження соціально-економічного добробуту громадян, протистоян-ня агресору на Сході України.

Наразі, як ніколи, потрібно об’єднуватися для вирішення проблемних питань, а не збільшувати прірву непорозумінь між центральною владою та представниками органів місцевого самоврядування.

З повагою, депутати Баштанської районної ради восьмого скликання.

_____________________________________________________

Всі новини →