Постановою КМУ від 01.06.2023 № 549 внесено зміни до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затвердженого постановою КМУ від 24.03.2021 № 305.
Зокрема, абзац другий підпункту 2 пункту 15 викладено в такій редакції: «У закладах дошкільної освіти допускається організація кейтерингу».
Доповнено Порядок пунктом 151 такого змісту:
Технологічними моделями організації харчування є:
1) базова кухня, харчоблок якої повинен бути оснащений зонами для отримання та зберігання сировини, первинної обробки сировини, зони теплової обробки та основного приготування, зони видачі готових страв, миття столового посуду та кухонного інвентарю, а також усім необхідним обладнанням та інвентарем відповідно до вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та окремих показників якості харчових продуктів;
2) опорна кухня, що передбачає доставку готової гарячої їжі в термоізоляційних боксах. Загальний час з моменту приготування, транспортування та видачі не повинен перевищувати дві години. Харчоблок опорної кухні повинен бути оснащений усіма необхідними зонами, обладнанням та інвентарем ідентично до моделі “базова кухня” та додатково зоною фасування і упакування готової гарячої їжі, окремим входом/виходом для доставки їжі до прилеглих закладів та зонами повернення, миття та зберігання тари для доставки їжі.
При цьому харчоблок отримувача послуг повинен бути забезпечений такими зонами: приміщенням для недовготривалого зберігання термобоксів, зоною роздаткової лінії в обідньому залі та зоною миття та зберігання столового посуду. Усі процеси приготування, транспортування, зберігання та видачі готових страв, а також обладнання та інвентар повинні відповідати вимогам санітарного законодавства, законодавства про безпечність та окремим показникам якості харчових продуктів;
3) фабрика-кухня, що передбачає приготування, шокове охолодження готової їжі, зберігання та транспортування всієї продукції на всіх технологічних етапах в безпечному середовищі за температури від 3 °С до 5 °С. Доставка готової їжі здійснюється в герметичних гастроємностях та термоізоляційних боксах.
Харчоблок отримувача послуг повинен бути забезпечений такими зонами: зоною приймання та зберігання охолодженої продукції, зоною для розігріву готової продукції, оснащеною пароконвекційною піччю, зоною роздаткової лінії в обідньому залі та зоною миття та зберігання кухонного посуду та інвентарю.
Період з моменту приготування до моменту видачі готової страви споживачу не може перевищувати 24 години. Усі технологічні етапи приготування оператором ринку: охолодження, зберігання, транспортування та видача готової їжі, повинні відповідати вимогам санітарного законодавства, законодавства про безпечність та окремим показникам якості харчових продуктів.
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Баштанського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області
ПАМ"ЯТКА
В організм людини отрутохімікати можуть потрапити через шлунково- кишковий тракт, органи дихання, шкіру. Можливе потрапляння під час обприскування рослин, аерозольної обробки насіння. Незалежно від ступеня отруєння отрутохімікатами, необхідно дотримуватися наступного алгоритму дій: 1.Залиште місце, де було застосовано пестициди; зніміть одяг, який міг просочитися токсичною речовиною. 2.У разі потрапляння пестицидів на шкіру терміново проведіть дезінфекцію, протерши уражені ділянки будь-яким кислотно-лужним розчином (нашатирний спирт, перекис водню, хлоргексидин). 3.Якщо отрутохімікати потрапили в шлунково-кишковий тракт, промийте шлунок з додаванням адсорбенту (активованого вугілля, содового розчину). Через 10-15 хвилин прийміть сольовий розчин (30 гр. солі)
Чому неможна палити сухе листя та траву, яка є альтернатива.
Українці полюбляють навесні та восени спалювати листя, суху траву та інші рослинні рештки. Такі люди переконані, що цим вони покращують родючість ґрунту. Зокрема, палії вважають це способом "прогріти" ґрунт, удобрити його попелом. Вони переконані, що через це на випалених ділянках трава начебто з'являється швидше та росте краще. Однак усе це – міфи. Насправді спалювання трави і листя тільки шкодять родючості ґрунту.
Пам’ятайте, спалюючи суху траву та рослинні залишки, ви:
ОТРУЮЄТЕ ПОВІТРЯ
Дим від спалювання трави подразнює очі, має неприємний запах, може викликати алергії. Спалюючи траву у населеному пункті, ви спалюєте солі важких металів, що осіли на рослинах - такий дим отруйний. До того ж, у купках сухої трави і хмизу часто є сміття, зокрема і небезпечне для спалювання, наприклад, пластикові пляшки, поліетилен. На забруднених радіонуклідами територіях у повітря з вогнем і димом потрапляють радіоактивні речовини, які вітром переносяться на значні відстані.
У сільській місцевості у вогні згорають залишки добрив і отрутохімікатів, утворюючи летючі токсичні органічні і неорганічні сполуки. При випалюванні трави вздовж автодоріг відбувається забруднення повітря важкими металами.
ВРАЖАЄТЕ СВОЄ ЗДОРОВ'Я ТА ЗДОРОВ'Я СВОЇХ РІДНИХ
Разом з димом у повітря, а потім і в легені людини потрапляють важкі метали: діоксини, бензопірени та різноманітні карцерогенні сполуки. Це провокує загострення хронічних хвороб (астма, бронхіт, тонзиліт) та виникнення нових (в тому числі й онкологічних) захворювань.
ЗАПОДІЮЄТЕ ШКОДУ ГРУНТУ І ЗЕМЛІ
Висока температура знищує мікрофлору ґрунту, що збіднює його склад і порушує його структуру. За нормальних умов залишки трави й листя перегнивають, утворюють гумус і підживлюють ґрунти. Випалювання сухої рослинності, стерні посилюють процеси водної та вітрової ерозії земель. Це призводить до деградації ґрунтів.
ПОШКОДЖУЄТЕ РОСЛИНИ
Знищуються молоді пагони рослин, насіння, корені майбутньої рослинності, так що земля на кілька років зменшує підріст свіжої зелені. Пошкоджується прикоренева частина дерев, що може призвести до їх хвороб і загибелі.
ЗНИЩУЄТЕ ПТАХІВ І ТВАРИН
Вогнем знищуються гнізда птахів, таких як: польовий і лісовий жайворонки, чайка, очеретяна і звичайна вівсянки, крижень, очеретянка тощо. Також знищуються тварини, що живуть у сухій траві або на поверхні ґрунту: зайці, їжаки, плазуни, земноводні. Під час пожеж гине багато комах, їх личинки й лялечки, а також сонечка, дощові черв’яки та інші дрібні тварини, які беруть участь у процесі утворення ґрунту. Те, що для людей суха непотрібна трава, для інших живих істот – житло, притулок, їжа, будівельний матеріал для житла.
ЩО РОБИТИ З СУХИМИ ЛИСТЯМ, ТРАВОЮ І БУРЯНОМ?
Опале листя, суху траву і бур’яни не паліть, а компостуйте. Коли листя перегниває, то стає добривом і до ґрунту повертаються всі необхідні для родючості речовини. Для виготовлення компосту не потрібні якісь особливі знання чи зусилля. Так, можна підготувати спеціальний резервуар чи просто викопати яму збоку подвір’я чи городу, помірно зволожувати рештки рослин та забезпечити туди доступ повітря.
На компостну купу можна складати кухонні рослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослин, солому, тонкі гілки, гній. Правильно приготований компост не матиме неприємного запаху. Він перетвориться на якісне природне добриво та потішить гарним урожаєм.
Зауважимо, що опале листя – ласощі для дощових черв'яків, вони перетворюють ґрунт на гумус. Тож опале листя можна просто закопати в саду і воно стане безкоштовним добривом. Окрім того, сухим листям можна вкрити троянди, неморозостійкі багаторічні рослини, декоративні чагарники.
Якщо Ви стали свідками спалювання сухої рослинності,то повідомте поліцію (поліція зобов’язана прийняти виклик, приїхати на місце злочину і скласти протокол), сфотографуйте порушення.
Бережіть довкілля! Здорове довкілля – здорова нація.
Баштанське районне управління ГУ ДПСС в Миколаївській області
ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄНЬ ПЕСТИЦИДАМИ: ОСНОВНІ ПРАВИЛА ПОВОДЖЕННЯ З ПЕСТИЦИДАМИ
Сучасне сільське господарство неможливо уявити без використання пестицидів та агрохімікатів. Особливо широко в народному господарстві застосовуються хімічні засоби захисту рослин. Хімічний метод захисту рослин простий, доступний, надійний та ефективний для підвищення врожайності сільськогосподарських культур. Однак, при його невмілому застосуванні, можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров’ю людини.
Неконтрольоване застосування пестицидів створює вагому еколого-гігієнічну проблему внаслідок підвищення ризику захворювання всього населення. В організм людини отрутохімікати можуть потрапити через органи дихання, шкіру, шлунково-кишковий тракт та викликати певні порушення його життєдіяльності, тобто гострі або хронічні отруєння. Щоб уникнути прикрих випадків отруєння необхідно суворо дотримуватись правил поводження із пестицидами.
На даний час в Україні поводження з пестицидами та агрохімікатами регламентовано законами України «Про пестициди і агрохімікати», «Про захист рослин», «Про бджільництво», Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні і доповненнями до нього, ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» та ДСП 382-96 «Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».
Використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, а також продаж їх населенню повинні здійснюватися тільки згідно з «Переліком пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні», який постійно доповнюється.
В період проведення весняно-польових робіт надходить багато скарг від населення щодо забруднення об’єктів довкілля внаслідок застосування суб’єктами господарювання пестицидів на полях поблизу житлових садиб. Погіршення екологічної ситуації переважно пов’язане з недотриманням окремими сільськогосподарськими підприємствами вимог чинного законодавства при застосуванні агрохімікатів.
Відповідно до вимог санітарного законодавства, не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарства повинна сповіщати населення про місця, строки і методи застосування пестицидів. При обробках медоносних рослин, фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин, зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться в радіусі до десяти кілометрів. Щоб уникнути випадків масового отруєння бджіл, необхідно дотримуватись вимог чинного законодавства, зокрема, громадяни які утримують та розводять бджіл повинні зареєструвати свої пасіки, також повідомляти органи місцевого самоврядування, управління Держпродспоживслужби про заплановане місце розташування (кочівлю) пасіки. У радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи. Інформацію про проведення хімічної обробки необхідно доводити до населення за допомогою засобів масової інформації (радіо, преса), інформуванням місцевих адміністрацій, органів місцевого самоврядування, асоціацій фермерів, бджолярів, тощо, а також розміщенням об’яв у місцях масового доступу населення (дошках об’яв, автобусних зупинках, біля магазинів і т.п.).
Звертаємо увагу власників господарств, що санітарно-захисна зона між оброблюваним об’єктом та житловою забудовою повинна бути при наземному обприскуванні не менше 300 м, а при використанні вентиляторних оприскувачів – 500м. Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10:00) і вечірні (18:00-22:00) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче +10 °С. Протягом доби після внесення пестицидів та агрохімікатів заборонено перебувати на оброблених ділянках.
При застосуванні пестицидів за допомогою авіації необхідно суворо витримувати санітарно-захисні зони від ділянок авіахімічних обробок до інших об’єктів (населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, пасік, джерел водопостачання, тощо. За три доби до початку проведення авіаційних обробок замовник робіт повинен здійснити запобіжні заходи згідно з вимогами ДСП 382-96.
Забороняється проведення авіаційних обробок пестицидами (усіх груп токсичності) сільськогосподарських, лісових та інших земель, які розташовані ближче 5 км від місця постійного розташування медоносних пасік; 2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу домашніх тварин, об’єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних і зоологічних заказників та інших); 1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахівничих ферм, а також посівів сільськогосподарських культур, що вживають без термічної обробки (цибулі на перо, селера, кріп, огірки, помідори, суниця, малина, тощо), садів, виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.
Пам’ятайте! Неправильне використання хімічних засобів захисту рослин може стати причиною отруєнь. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.
З метою профілактики отруєнь пестицидами, особам, які працюють з агрохімікатами, та керівникам сільськогосподарських підприємств слід проводити наступні профілактичні заходи:
механізувати виробничі процеси, які виключать безпосередній контакт працівників з токсичними речовинами;
при застосуванні пестицидів по можливості заміняти токсичні речовини на менш токсичні або нетоксичні;
використовувати пестициди суворо за призначенням, відповідно до інструкції;
витримувати терміни застосування пестицидів і безпечні терміни збору врожаю;
допускати до роботи з токсичними речовинами працівників лише в спецодязі, індивідуальних засобах захисту органів дихання, очей та шкіри;
дотримання працівниками правил особистої гігієни (після виконання робіт -ретельне миття з милом рук та інших відкритих ділянок тіла, полоскання порожнини рота);
чітко виконувати правила техніки безпеки під час зберігання та використання токсичних речовин;
ретельно обробляти одяг, у якому працювали(витрусити і випрати в розчині мила чи прального порошку, соди);
не допускати дітей на оброблені пестицидами ділянки, не проводити обробку в їх присутності, не зберігати отруту в пляшках з-під напоїв, які приваблюють дітей, ретельно ховати отруту в місцях, недоступних для дітей;
не обробляти рослини пестицидами після дощу та при сильному вітрі, бо вони можуть потрапляти на сусідні ділянки, в житлову зону;
проводити санітарний інструктаж і навчання працівників з безпечних методів використання токсичних речовин;
надавати спеціальне дієтичне харчування з лікувально-профілактичною метою, яке повинно містити продукти, які послаблюють вплив отрути, підвищують опірність організму до дії токсичних хімічних речовин.
пестициди і агрохімікати в торговій мережі повинні реалізуватись в заводському пакуванні, мати маркування та відповідні супровідні документи;
При перших ознаках гострого отруєння (головокружіння, чхання, кашель, задишка, блювота, біль в животі та інше) слід негайно припинити роботу і звернутись в найближчу лікувальну установу для отримання кваліфікованої медичної допомоги.
Пам’ятайте! Дотримання регламентів застосування пестицидів, особистої гігієни та заходів безпеки при проведенні робіт з ними гарантує безпечність для Вашого здоров'я. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.
Організація та облаштування зон санітарної охорони джерел та об’єктів питного водопостачання
Населення Баштанського району забезпечується водопостачанням за рахунок поверхневих та підземних вод (свердловини). За результатами аналізу стану водопостачання на території району в якості джерел централізованого водопостачання населених пунктів використовуються свердловини (або артезіанські свердловини). Під час здійснення державного нагляду (контролю) суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері забезпечення населення питною водою, виявлено порушення вимог санітарного законодавства стосовно відсутності розроблених та погоджених проектів зон санітарної охорони (далі - ЗСО) джерел водопостачання.
Кожна свердловина є фактичними «воротами» до підземних вод, через які може відбуватися їх забруднення, як мікробіологічними, так і хімічними чинниками, що призводить до погіршення якості підземних вод. З метою забезпечення санітарно-епідеміологічної безпеки та охорони водозаборів від випадкового або навмисного забруднення джерел водопостачання (свердловин), незалежно від форм власності або відомчої підпорядкованості встановлюються ЗСО, для забезпечення особливого режиму охорони вод, що передбачено Законом України «Про питну воду та питне водопостачання»(далі ЗУ «Про питну воду»), Водним кодексом України, Земельним кодексом України.
Правовий режим в межах ЗСО визначається постановою Кабінету Міністрів України від 11.12.1998 № 2024, відповідно до статті 93 Водного кодексу України.
Керуючись статтею 93 Водного кодексу України, межі ЗСО водних об’єктів встановлюються органами місцевого самоврядування на їх території за погодженням з державними органами земельних ресурсів, територіальними органами Держпродспоживслужби, охорони навколишнього природного середовища, водного господарства та геології.
У разі розташування ЗСО на територіях двох і більше областей їх межі встановлюються Кабінетом Міністрів України за поданням Мінрегіону та за погодженням Держпродспоживслужби, Мінекоенерго, Держгеокадастром, Держводагентством, Держгеонадрами та відповідними органами місцевого самоврядування.
Усі водозабори повинні мати обладнання для систематичного контролю відповідності об’єму фактичної подачі води проектній потужності водозабору та дозволи на спеціальне водокористування.
Основна мета зон санітарної охорони – охорона джерела водопостачання від забруднення. Розробка проекту зон санітарної охорони проводиться на основі діючих Державних будівельних норм України (ДБН В.2.5-74:2013 Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди.).
Вони організовуються в складі 3 поясів:
І пояс (суворого режиму), який включає територію розташування водозабірних споруд, майданчиків всіх водопровідних споруд і водопідвідного каналу;
Другий і третій пояси (обмежень і спостережень), які включають територію, яка призначається для охорони джерел водопостачання від забруднення.
ІІ пояс - зона обмежень, що охоплює територію, в межах якої може здійснюватись бактеріальне забруднення підземних вод;
ІІІ пояс - зона спостережень на території, в межах якої може статись хімічне забруднення підземних вод.
Для водопровідних споруд, розташованих поза другим поясом ЗСО, а також для санітарної охорони водоводів передбачають санітарно-захисні смуги. У кожному з трьох поясів ЗСО, а також у межах санітарно - захисної смуги, відповідно до їх призначення, слід встановлювати спеціальний режим та визначати комплекс заходів, спрямованих на недопущення погіршення якості води, відповідно до вимог ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди».
Проект зон санітарної охорони передбачає комплекс заходів, спрямованих для захисту від забруднення всієї області живлення водоносного горизонту.
Однак, першочерговий і найсуворіший комплекс охоронних заходів необхідний безпосередньо на ділянках використання підземних вод для господарсько-питного водопостачання, оскільки забруднення поблизу водозабору може швидко вплинути на якість води, яка відбирається, порушити умови водозабезпечення і викликати інші небажані наслідки.
Згідно з вимогами розділу 15 «Зони санітарної охорони» ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди», межі першого поясу ЗСО підземних джерел водопостачання слід встановлювати від одиночної водозабірної споруди (свердловина, шахтний колодязь, каптаж тощо), або від крайніх водозабірних споруд, розташованих у групі, на відстані: для захищених водоносних горизонтів - 30 м; для недостатньо захищених – 50 м.
Територія першого поясу ЗСО повинна бути спланована для відводу поверхневого стоку за її межі, озеленена, огороджена і забезпечена постійною охороною. Оголовок свердловини повинен бути розташований в герметичному павільйоні, який надійно захищає свердловину від зовнішнього забруднення та доступу сторонніх осіб. В обов’язковому порядку свердловина повинна бути обладнана водозабірним краном для можливого відбору води з метою здійснення виробничого лабораторного контролю.
Для водозабірних споруд, розташованих на території об’єкта у сприятливих санітарних, топографічних та гідрогеологічних умовах, на якій неможливе забруднення ґрунту та підземних вод, розмір першого поясу ЗСО допускається зменшувати, але вони повинні становити не менше ніж 15 м та 25 м відповідно.
До захищених підземних вод відносяться води з напірних і безнапірних водоносних шарів, що мають у межах всіх поясів зони суцільну водонепроникну покрівлю, яка виключає можливість місцевого живлення з розміщених вище недостатньо захищених водоносних шарів.
Межа другого поясу ЗСО підземного джерела водопостачання повинна визначатись гідродинамічними розрахунками з урахуванням часу просування мікробного забруднення.
Межа третього поясу ЗСО підземного джерела водопостачання визначається розрахунком, коли враховується час проходження хімічного забруднення води до водозабірної споруди, який повинен бути більше прийнятого терміну експлуатації водозабірної споруди, але не менше ніж 25 років.
Для діючих водозаборів, навколо яких є невитриманий 1-й пояс ЗСО, проект ЗСО розробляється спеціально.
Для діючих водозаборів централізованого питного водопостачання, які не мають встановлених зон санітарної охорони, їх проект слід розробити додатково.
Організація зон санітарної охорони навколо джерел водопостачання передбачає розроблення проектів землеустрою щодо їх встановлення згідно з вимогами чинного законодавства. Відповідно до статті 34 Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», межі зон санітарної охорони та поясів особливого режиму встановлюються органами місцевого самоврядування за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства та у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства.
Проект зон санітарної охорони повинен передбачати основні санітарні заходи стосовно призначення кожного поясу зон санітарної охорони з метою усунення та попередження можливості забруднення води джерел централізованого водопостачання та водопровідних споруд.
Таким чином, у разі відсутності, на теперішній час, визначених та організованих, відповідно до вимог чинного законодавства, зон санітарної охорони для свердловини, власнику (балансоутримувачу) підземного джерела необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування, про виділення земельної ділянки та розробки проекту землеустрою щодо визначення зон санітарної охорони. Після винесення відповідного розпорядження про виділення, з урахуванням генерального плану населеного пункту, земельної ділянки, можна звертатися до проектної організації з приводу розробки проекту зон санітарної охорони. Проектант здійснює розрахунки зон ЗСО, межі поясів визначають на карті.
Основні вимоги до складу проекту визначені ДБН В.2.5-74:2013«Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди». Розроблений проект необхідно погодити відповідно до вимог чинного законодавства, в тому числі з центральним органом виконавчої влади, який реалізує політику у сфері дотримання санітарного законодавства.
Суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері питного водопостачання несуть відповідальність за порушення законодавства у сфері питної води та питного водопостачання, в тому числі за порушення режиму охорони, господарської чи іншої діяльності в зонах санітарної охорони джерел та об’єктів централізованого питного водопостачання.
Вимогами Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» передбачено, що забезпечення дотримання режиму поясів особливого режиму санітарної охорони джерел та об’єктів централізованого водопостачання покладається:
у межах першого поясу зон - на підприємства питного водопостачання або балансоутримувачів свердловин;
у межах другого та третього поясів зон - на місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень, а також підприємства, установи, організації та громадян, які є власниками або користувачами земельних ділянок у межах цих зон.
Пам’ятайте! Один із чинників якості питної води є дотримання режиму санітарної охорони джерел та об’єктів централізованого водопостачання.
Баштанське районне управління ГУ ДПСС в Миколаївській області
Карантинні обмеження знято
29 березня проведено позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізотичної комісії при Баштанській районній військовій адміністрації, на якому були розглянуті питання про оголошення благополучними по грипу птиці типу А субтипу Н5N11 та скасування карантину з визначених територій, у зв’язку з виконанням комплексу ветеринарно-санітарних заходів та відповідно до Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці затвердженої наказом Міністерства АПК та продовольства України від 17.10.2011 року № 547.
Карантинні обмеження знято з:
- території частини узбережжя річки Інгул біля с. Софіївка на території Регіонального ландшафтного парку «Приінгульський»;
- території вулиць Сковороди, Чкалова, Одеська міста Новий Буг;
- території підсобного некомерційного господарства гр. Скорого М.В. (вул. Шкільна, 1, с.Кавказ, Березнегуватської селищної ради).
У зв’язку з погіршенням епізоотичної ситуації щодо грипу птиці в Баштанському районі та країні в цілому, Владислав Дмитрів, голова ДНПК при Баштанській районній військовій адміністрації зауважив те, що користувачам мисливських угідь було б доцільно проводити обходи територій навколо водойм, місць кочівлі та гніздування дикої птиці на предмет виявлення трупів дикої птиці, хворої або підозрілої в захворюванні на грип птиці. Також уважно та свідомо потрібно віднестися до даного питання і мешканцям приватних домогосподарств району.
При виявленні загибелі птиці або підозри захворювання птиці на грип терміново повідомляти ветеринарних фахівців:
- Баштанського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області - телефони: 096 907 2707, 098 816 3388, (05158) 2-55-25;
- Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини МОДЛВМ - телефони: (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ; 068 066 4720 – Новобузький відділ; 096 892 4822 – Казанківський відділ; 097 332 4590 – Березнегуватський відділ; 068 820 9779 – Снігурівський відділ.
ЩО РОБИТИ У РАЗІ РАДІАЦІЙНОЇ АВАРІЇ?
В умовах війни важливо розуміти алгоритм дій у разі різних надзвичайних ситуацій. Одна з таких — радіаційна аварія. Радіаційне ураження може виникнути внаслідок зовнішнього опромінення, зовнішнього забруднення радіоактивними матеріалами, вдихання радіоактивних речовин, споживання забрудненої радіацією води чи продуктів, її проникнення через шкіру, або веденням радіологічних матеріалів у тканини організму.
Найперше правило — слухайте вказівки влади, ДСНС та інших установ, які координуватимуть на місцях.
Тож як діяти при оповіщенні про радіаційну аварію?
Якщо у вашій місцевості трапиться радіаційна надзвичайна ситуація, вам необхідно залишатися в приміщенні або негайно зайти до нього, якщо ви перебуваєте на вулиці. Це найбезпечніша дія, яку ви можете зробити.
— Зайдіть в укриття, підвал або всередину будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, тому найкраще триматися якомога далі від стін і даху будівлі.
— Заберіть всередину домашніх тварин.
— Закрийте та заблокуйте всі вікна та двері в приміщенні, не підходьте до них без нагальної потреби.
— Зробіть кількаденний запас води у герметичних ємностях. Продукти загорніть у плівки і покладіть у холодильник або шафу.
— Підготуйте маску, респіратор або ватно-марлеву пов’язку для захисту органів дихання.
— Слідкуйте за повідомленнями від рятувальників ДСНС, поліції, місцевої влади.
Як діяти, якщо вам необхідно вийти з укриття?
— Виходьте лише у разі нагальної потреби. Користуйтеся респіратором, одягніть плащ та гумові чоботи й рукавички.
— Не роздягайтеся на вулиці, не сідайте на землю, не купайтеся у відкритих водоймах, не збирайте гриби або лісові ягоди.
— Після повернення додому зніміть верхній шар одягу. Так ви позбудетеся до 90% радіоактивного матеріалу. Робіть це обережно, аби не розтрусити радіоактивний пил. Помістіть одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримайте його подалі від людей і домашніх тварин.
— Помийтесь. Якщо така можливість є, прийміть душ з милом, голову помийте шампунем. Не використовуйте кондиціонери для волосся, оскільки вони можуть закріпити радіоактивний матеріал на вашому волоссі. Не тріть і не подряпайте шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани.
Якщо можливості прийняти душ немає, вимийте з милом під проточною водою руки, обличчя та відкриті частини вашого тіла. Якщо доступу до води немає, скористайтеся вологими серветками, вологою тканиною. Зверніть особливу увагу на ваші руки й обличчя протріть повіки, вії, вуха.
— Одягніть чистий одяг.
Як безпечно харчуватися та пити воду?
— Вживайте воду лише з перевірених джерел. Допоки рятувальники чи влада не повідомляють про безпеку водопровідної води, доти лише вода в пляшках залишатиметься не забрудненою. Упаковка захищає рідину всередині від радіоактивних речовин.
— Кип’ятіння водопровідної води не позбавляє від радіоактивних речовин. Тож майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Напої у холодильнику теж безпечні для вживання. Водопровідну або колодязну воду для можна використовувати для миття себе та упаковок їжі і води.
— Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.
— Безпечною є їжа з герметичних контейнерів (консерви, банки, пляшки, коробки тощо). Також безпечною є їжа, яка зберігалася у холодильнику або морозильній камері.
— Перед відкриттям контейнерів з харчовими продуктами та використанням кухонного інвентаря протріть вологою тканиною або чистим рушником. Використану тканину чи рушник покладіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер і залиште у недоступному місці, подалі від людей і тварин.
Пам'ятайте основні правила безпеки та бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!
Баштанське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Баштанське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє
Наказом Національного органу стандартизації ДП “УкрНДНЦ” від 25 березня 2024 року № 98 було прийнято Кодекс усталеної практики 4:2024 “Настанова з проєктування при будівництві приміщень харчоблоків закладів дошкільної та загальної середньої освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку відповідно до моделей організації харчування”, який набирає чинності з 01 травня 2024 року та застосовуватиметься при проєктуванні приміщень харчоблоків закладів дошкільної освіти та закладів загальної середньої освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку під час нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту приміщень харчоблоків таких закладів незалежно від їх форм власності та підпорядкування.
Кодекс визначає загальні підходи до проєктування приміщень для організації харчування відповідно до Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.
Затвердження Кодексу – важливий крок для реалізації реформи шкільного харчування, оскільки він є одним із кроків виконання пункту 11 стратегічної цілі №2 Стратегії реформування системи шкільного харчування щодо відновлення та модернізації харчоблоків із застосуванням новітніх технологій, підвищенням енергоефективності та дотриманням принципів системи НАССР.
Хвороба брудних рук.
Ротавірус – це вірусний збудник, який викликає гострий гастроентерит (розлад шлунково-кишкового тракту). Ротавірусні інфекції є найпоширенішою причиною діареї у дітей.
Симптоми захворювання на ротавірус часто проявляються вже на другий день після інфікування. Початок зазвичай гострий.
Основні симптоми ротавірусної інфекції включають сильний пронос, блювоту, лихоманку та зневоднення. Для організму дитини вони можуть становити небезпеку.
Із метою попередження поширення ротавірусної інфекції важлива гігієна, наприклад, регулярне миття рук, миття іграшок тощо. Ротавірус – це «хвороба брудних рук», інфекція переважно передається через фекально-оральний механізм передачі. Зазвичай це відбувається через забруднені руки або через вживання зараженої ротавірусом їжі чи води.
Рідше вірус може передаватися при чханні або кашлі, а також через поверхні, наприклад, дверні клямки (ручки) та іграшки, де вірус здатен зберігатися. Власне, тому вологе прибирання та обробка поверхонь є дуже важливою.
Найчастіше зараження відбувається взимку та навесні. Вірус легко поширюється серед дитячих колективів (дитячий садок, школа), а іноді й серед дорослих. Після того, як дитина інфікується вірусом, потрібно близько двох днів (інкубаційний період), щоби захворіти. Прояви захворювання – блювота і діарея можуть тривати від трьох до восьми днів.
В основі запобігання розвитку ротавірусу лежать гігієнічні заходи, спрямовані на виключення попадання в організм вірусу водним, харчовим та побутовим шляхом.
дотримання правил гігієни;
вживання й використання для побутових потреб тільки чистої води;
ретельне миття й обробку продуктів.
При виникненні в дитячих установах групових захворювань ротавірусом, проводять карантинні заходи протягом 5 днів з моменту ізоляції останнього хворого. Нагляд за контактними особами проводять протягом 7 днів.
Баштанське районне управління ГУ ДПСС
в Миколаївській області
Як попередити захворювання паразитозами?
Паразитози - це захворювання людини, які викликаються паразитами (гельмінтами та найпростішими). Відомо більше трьохсот паразитів, які викликають захворювання. Найбільш поширеними є: ентеробіоз, аскаридоз, трихоцефальоз, дирофіляріоз, токсокароз, трихінельоз, теніози, малярія, лейшманіоз, лямбліоз, криптоспоридіоз, шистосомоз та ін.
Перебування глистів в організмі людини завжди шкідливо відбивається на здоров’ї. В залежності від локалізації в організмі паразитів людини (печінка, легені, кишківник, м’язи, та інші органи) відмічаються і різні клінічні прояви паразитологічних захворювань. Глисти пошкоджують цілісність тканини органів, можуть закрити просвіт кишки (аскариди), виділяють отруйні речовини, що знижує апетит, особливо у дітей. У хворих спостерігаються нудота, блювота, безсоння, зниження працездатності та ін. Люди, інвазовані гельмінтами, частіше хворіють різними інфекційними хворобами і важче переносять їх. В організмі людини можуть паразитувати різні представники гельмінтів: круглі черви (аскариди, волосоголовці, гострики, трихінели та ін.), ціп’яки (свинячий, бичачий, ехінокок та ін.), сисуни (фасціола, опісторхоз та ін.) Назва захворювання залежить від назви паразитуючого гельмінта.
Клінічні прояви гельмінтозів різноманітні: від гострих до стертих і малопомітних в перші дні захворювання. Це пов`язано з тим, що необхідний певний час, щоб з маленького яйця гельмінта виріс дорослий статевозрілий паразит або личинка, наприклад, від кількох місяців до років: для аскариди 2-3 місяці; волосоголовців 1-1,5 міс.; гостриків 3-4 тижні; бичачого ціп’яка 2-4 міс.; ехінокока 1-2 роки. Тривалість життя глистів в організмі людини також різна і залежить від своєчасного звертання хворого до лікаря, якості проходження диспансеризації, періодичних медоглядів, дотримання правил особистої гігієни, громадської профілактики, технології приготування їжі (особливо з м`яса, риби, свіжих овочів, фруктів та інших продуктів харчування).
В організмі людини гельмінти можуть зумовити широкий спектр патологічних змін. Найчастіше паразитози видають себе зниженням апетиту, імунітету, частими респіраторними захворюваннями, алергією, порушенням травлення, нервовими розладами, анемією, болями в м’язах, тощо. Уражені гельмінтами діти вередливі та плаксиві, перебірливі у харчуванні.
Відомо, що попередити виникнення будь-якого захворювання набагато легше, ефективніше і дешевше, ніж проводити лікування хвороби.
Пам’ятайте, позбутися від гельмінтів один раз і назавжди - неможливо! Адже зараження відбувається постійно: через контакт з тваринами; контакт з екскрементами; воду і їжу;, недотримання правил особистої гігієни.
Найчастіше зараження гельмінтами відбувається в теплу пору року, тому щорічну профілактику і людям, і всім домашнім тваринам - краще проводити восени. Для профілактики краще застосовувати комбіновані антигельмінтики, що діють на всі види паразитів, але слід пам’ятати, що підібрати найоптимальніший варіант в кожному конкретному випадку повинен лікар.
Єдиним способом обмежити чисельність паразитів є профілактика!
Загальні заходи, спрямовані на боротьбу з гельмінтозами, повинні включати:
проведення санітарно-просвітницької роботи серед населення;
проведення медико-санітарних заходів (масове обстеження населення, виявлення інвазованих, їх дегельмінтизація);
проведення санітарно-гігієнічних заходів (організація централізованого водопостачання; заборона вживати для пиття, купання та господарсько-побутових потреб води з джерел, які могли піддаватися зараженню);
контроль за забоєм худоби, ветеринарна експертиза на м’ясокомбінатах, ринках;
дотримання технології приготування рибних і м’ясних страв;
дотримання санітарно-гігієнічного режиму в місцях проживання (стежити за чистотою тіла, житлових і службових приміщень; попередження забруднення зовнішнього середовища людськими фекаліями та інше);
диспансеризацію дегельмінтизованих.
Лікування гельмінтозів не є загальним та легким, адже для окремого гельмінта дієві різні медикаментозні препарати, а в деяких випадках курс лікування необхідно повторити через декілька тижнів. Тому приймати ліки самостійно не слід, лікування повинен призначити лікар.
Бережіть себе і своє здоров’я! Дотримуйтесь профілактичних заходів, правил особистої гігієни, що суттєво знизить ризик зараження гельмінтами.
Баштанське районе управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Миколаївській області
В одному із закладів загальної середньої освіти м.Київ у квітні місяці 2024 року презентували кулінарний збірник рецептур страв, рекомендованих для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту. Збірник підготовлено у межах Стратегії реформування системи шкільного харчування, що реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. Матеріали, представлені у цьому збірнику, розроблені відповідно до норм постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Санітарно-епідеміологічну експертизу рецептур страв та технологічних карт на відповідність чинному санітарному законодавству України здійснили фахівці Державної установи «Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва Національної академії медичних наук України». За результатами експертизи Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів затвердила Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи № 12.2-18-2/15510 від 27 вересня 2023 року.
Міністерство охорони здоров’я України вважає за можливе використання в закладах загальної середньої освіти Збірника рецептур страв для харчування дітей в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку та закладах соціального захисту.
Збірник має 14 розділів до яких ввійшов 621 рецепт, від звичних страв до альтернативних без лактози та глютену. Усі рецепти розроблені з урахуванням найновіших вимог до здорового харчування дітей та підлітків, а кожна страва супроводжується інформацією про харчову цінність і вміст алергенів. Покрокові рецепти та технічні картки значно полегшать роботу шкільних кухарів. Примірник збірника онлайн-версію можна знайти на сайтах «ЗнаЇмо» та Cult Food.
Кухарам — натхнення, а школярам — смачного !
Баштанське районе управління ГУ ДПСС в Миколаївській області
Напередодні Великодня та поминальних днів зазвичай проводять прибирання могил на кладовищах та прикрашають їх вінками й квітами із полімерних матеріалів.
Популярність пластикових квітів пояснюється їх яскравістю, красою, довшим терміном зберігання та дешевшою вартістю в порівнянні з живими. Проте свій яскравий колір ця «краса» втратить вже через два-три місяці, а от негативний вплив ми будемо відчувати ще дуже довго.
На жаль, немає жодного безпечного методу утилізації штучних квітів та вінків. Кожна квіточка складається із кількох деталей, які виготовляються з різного виду пластика. Він, звичайно, не маркований, а через це його неможливо розсортовувати для перероблення. Тож зазвичай зіпсовані пластикові квіти потрапляють на сміттєзвалища або ж спалюються.
Захоронення штучних квітів заподіюють велику шкоду довкіллю. У землі термін їх перегнивання становить понад сто років. Крім того, під впливом сонячного світла та розкладання, пластик виділяє токсичні речовини, забруднюючи ґрунти та ґрунтові води, що є безпечним для здоров’я людини.
При спалюванні синтетичних матеріалів, із яких виготовлені штучні букети, віночки, виділяється величезна кількість хімічних речовин та сполук, зокрема діоксини, тобто хлоровані вуглеводи, феноли, формальдегіди, сполуки свинцю, ртуті, інших тяжких металів, що є надзвичайно канцерогенними. Вони впливають на стан здоров’я людини та призводять до зниження імунітету, виникнення онкологічних захворювань тощо.
Держпродспоживслужба звертається до мешканців Баштанського району з проханням не завдавати шкоди довкіллю та створювати нові екологічні традиції.
Тож радимо вам відмовитись від пластикових квітів та інших ритуальних атрибутів.Натомість варто перейти на багаторічні рослини, сухоцвіти та квіти з паперу.
Пам'ятайте, що після нас на цій землі мають жити наступні покоління, наші діти та онуки, тож відповідальність за свої рішення маємо нести саме ми. Вшановуючи пам'ять про померлих думайте про живих.
Баштанське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області
У природі існує близько сорока хімічних елементів, які називаються важкими металами. Вони оточують нас всюди: містяться в ґрунті, воді, повітрі, застосовуються у побуті. Деякі з них у вигляді мікроелементів присутні в живих організмах і рослинах, беруть участь у всіх обмінних процесах. Ці елементи, як вітаміни, потрібні людському організму для його нормального функціонування. Нестача мікроелементів в організмі, зокрема і важких металів, спричинює різні захворювання.
У невеликих кількостях і при правильному використанні важкі метали приносять користь, але надмірне їх накопичення у тканинах викликає отруєння організму, а в тяжких випадках може спричинити смерть.
Відомо понад сорок таких елементів. Найчастіше зустрічаються: мідь, ртуть, марганець, кобальт, хром, нікель, золото, залізо, кадмій, свинець, сурма, талій, вісмут та інші.
Якщо контакт з подібними шкідливими речовинами постійний, то, безумовно, ризик отримати отруєння організму значно зростає. При цьому послаблюється імунітет організму, зростає небезпека хронічних захворювань.
Важкі метали містяться: у лікарських препаратах; тютюновому димі; фарбах; вихлопних газах; нафтопродуктах; в деяких видах посуду і тари (бляшані банки); зараженими можуть виявитися продукти харчування. Окреме місце серед відомих хронічних отруєнь належить отруєнням солями важких металів, котрі найчастіше відбуваються на промислових підприємствах в аварійних ситуаціях. Також причиною інтоксикації можуть бути речовини, які використовуються для знищення гризунів, комах, бур’янів.
Шляхи надходження солей важких металів в організм - це споживання харчових продуктів, що містять ці шкідливі речовини, при вдиханні парів, через слизові і шкірний покриви. Найбільш серйозна токсична дія іонів металів виникає під час вдихання пилу, особливо на території промислових зон та автострад.
Уражається нервова система, нирки, кишечник, печінка, ендокринні органи, серце і судини. Крім токсичного впливу важкі метали мають місцеву припікаючу і подразнюючу дію. Вони здатні накопичуватися в нирках, печінці, а свинець - в кістках. Тому вони довгий час циркулюють в організмі, поступово виділяючись у кров зі своїх депо, спричиняючи хронічні процеси.
Виявити хронічні отруєння на початковій стадії дуже важко. Оскільки слабкість, зниження працездатності, стомлюваність (перші прояви отруєнь) мають багато інших захворювань. А тим часом, вони є свідченням поступового надходження в організм малих доз важких металів. Якщо токсичні речовини постійно в невеликих кількостях надходять в організм, з’являються вже більш чіткі ознаки, які можуть змінюватися в залежності від того, яким металом отруєна людина.
Наприклад:
· отруєння свинцем може проявитись у втраті апетиту, слабкості, анемії, деменції;
· при отруєнні кадмієм виражені ураження нирок, печінки, легенів,можливі депресія та психічні розлади;
· отруєння арсеном протікає із симптомами: ураження шкіри, нігтів, волосся, печінки, нирок, серця;
· при отруєнні цинком можна спостерігати ураження шкіри, нирок, печінки;
· ознаками отруєння ртуттю та вищевказаних токсичних речовин є депресія та психічні розлади.
Якщо людина відчула перші ознаки отруєння, потрібно негайно звернутись до лікаря і пройти відповідне обстеження.
Для того щоб уникнути попадання в організм солей важких металів потрібно дотримуватись простих правил:
не забувати про виробничу техніку безпеки;
не можна ігнорувати правила утилізації акумуляторів і розгерметизованих термометрів;
не слід використовувати мідні та оцинковані ємності для зберігання і вживання їжі і напоїв;
не купувати продукти на стихійних ринках;
вимагати від продавців відповідних документів щодо якості товару;
не слід збирати гриби, ягоди, лікарські рослини, овочі, фрукти, якщо поруч розташовані великі промислові об'єкти або автостради;
будь-які рослинні продукти потрібно мити безпосередньо перед вживанням;
не палити, адже у сигаретах міститься велика кількість кадмію і нікелю, які швидко накопичуються в організмі і призводять до інтоксикації;
не слід вживати воду, не знаючи її якості.
Пам’ятайте – Ваша безпека у Ваших руках!
Баштанське районне управління ГУ ДПСС в Миколаївській області
Реєстрація тварин є частиною державної політики, що приводить законодавство України у відповідність до законодавства Європейського Союзу та впроваджується на державному рівні в галузі тваринництва і відтак є обов’язковою для господарств всіх форм власності.
Ідентифікація та реєстрація сільськогосподарських тварин є ефективним засобом виявлення, локалізації, контролю і ліквідації хвороб тварин, занесених на територію України, попередження обігу тварин, які захворіли або щодо яких є підозра на захворювання.
Процедура ідентифікації тварин дає право власнику реалізувати молоко та м’ясо тварини, її метою є створення системи постійного контролю за станом здоров’я тварин та походженням тваринницької продукції на всіх етапах обігу – від її виробництва до реалізації. Проводиться ідентифікація в державних лікарнях ветеринарної медицини за місцем утримання тварини.
Обов’язковій ідентифікації підлягають:
• велика рогата худоба, ягнята, козенята – протягом 7 днів з моменту народження;
• товарні свині до моменту переміщення (забою, продажу);
• племінні свині не пізніше 60 днів від моменту народження тварини, але раніше, ніж вона залишить господарство;
• лошата – не пізніше 1 року після народження, але раніше, ніж тварина залишить господарство.
Процес ідентифікації і реєстрації тварин включає в себе:
– прикріплення вушних бирок з нанесеним на них ідентифікаційним номером, проведення графічного та письмового опису відмітин і прикмет із присвоєнням ідентифікаційного номера для коней;
– заповнення реєстраційного документа;
– проведення реєстрації тварин в Єдиному державному реєстрі тварин;
– оформлення та видача ідентифікаційного документа на тварину.
Усі тварини, що утримуються у господарстві, повинні бути ідентифіковані за допомогою двох бирок єдиного зразка. Бирка – це вушний знак встановленого зразка з нанесеним ідентифікаційним номером, що є знаком суворого обліку, та використовується виключно для ідентифікації визначеного виду тварин.
Дія Закону «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин» поширюється на юридичних і фізичних осіб, що займаються розведенням та утриманням тварин, проводять їх продаж, забій, утилізацію, надають послуги зі штучного осіменіння та організовують виставки тварин. Закон поширюється також на власників тварин, які утримують та/або розводять тварин для власного споживання.
Згідно зі статтею 5 Закону юридичні та фізичні особи, що провадять діяльність з розведення та утримання тварин, зобов’язані:
• подавати для реєстрації дані про ідентифікованих тварин (переміщення, забій, утилізацію, загибель, падіж тварин), ідентифікувати усіх тварин у господарстві;
• вести облік усіх тварин у господарстві, в тому числі щодо їх народження, ідентифікаційних номерів, усіх переміщень тварин між господарствами, а також про забій, утилізацію та падіж тварин;
• зберігати відомості про тварину протягом трьох років після її смерті (забій, падіж, утилізація) або переміщення її з господарства;
• здійснювати переміщення тварин з ідентифікаційними документами;
• подавати дані до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері ветеринарної медицини, про усі переміщення тварин, надходження нових тварин у господарство, а також забій, утилізацію, падіж тварин протягом 5 робочих днів з дати таких дій або подій;
• проводити забій, утилізацію лише ідентифікованих та зареєстрованих тварин.
Для того, щоб проідентифікувати та зареєструвати тварину, потрібно звернутися до найближчої лікарні ветеринарної медицини з ідентифікаційним кодом та паспортом громадянина України та паспортом корови (якщо треба проідентифікувати телятко).
Наголошуємо на тому, що власник незареєстрованої тварини без ідентифікаційних документів не зможе реалізувати молоко та м’ясо, не зможе отримати ветеринарний дозвіл на переміщення тварин на забій, продаж, участь у виставці тощо. До того ж за порушення вимог законодавства (стаття 5 Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин») про ідентифікацію та реєстрацію тварин передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу.
За додатковою інформацією власники сільськогосподарських тварин в Баштанському районі можуть звернутися до ветеринарних спеціалістів Баштанської районної лікарні ветеринарної медицини МОДЛВМ: (05158) 2-84-35, 067 103 7526 – Баштанський відділ; 068 066 4720 – Новобузький відділ; 096 892 4822 – Казанківський відділ; 097 332 4590 – Березнегуватський відділ; 068 820 9779 – Снігурівський відділ.
Профілактика отруєнь дикорослими отруйними рослинами в закладах освіти
В Санітарному регламенті для дошкільних навчальних закладів, затвердженому наказом МОЗ від 24.03.2016 № 234 та Санітарному регламенті для закладів загальної середньої освіти, затвердженому наказом МОЗ від 25 вересня 2020 року № 2205 зазначений перелік отруйних рослин, які не повинні рости на території закладів освіти. Їх досить багато. Але не всі вони ростуть в нашому регіоні. Тому, доцільно зупинитись саме на тих, які зустрічаються в Миколаївської області і є отруйними для людей, зокрема, для дітей.
За переважною дією токсинів на системи організму вони діляться на:
– рослини, які викликають пошкодження шлунково-кишкового тракту (вовче лико, жовтець їдкий);
– рослини, що викликають пошкодження ЦНС (болиголов плямистий, цикута, дурман, чистотіл, блекота чорна);
– рослини, які викликають переважно пошкодження шкіри у дітей (борщовик, чистотіл).
– рослини, які викликають пошкодження серця (конвалія, наперстянка)
РОСЛИНИ, ЯКІ ВИКЛИКАЮТЬ ПОШКОДЖЕННЯ ШЛУНКОВО-КИШКОВОГО ТРАКТУ
Баштанське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області
РОСЛИНИ, ЯКІ ВИКЛИКАЮТЬ ПЕРЕВАЖНО ПОШКОДЖЕННЯ ШКІРИ
Баштанське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області
Формат: PDF | Добавлен: 10/05/2024 10:48:33 |
779Kb ![]() |
Формат: PDF | Добавлен: 10/05/2024 10:48:54 |
572Kb ![]() |
Про затвердження Порядку розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів
Наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 12.04.2024 року № 309, зі змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України від 01.05. 2024 року № 400, затверджено Порядок розроблення підприємствами централізованого водопостачання та централізованого водовідведення технологічних регламентів.
Цей Порядок визначає єдині вимоги до розроблення, узгодження, затвердження та змісту технологічних регламентів підприємств централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.
Дія цього Порядку поширюється на всі підприємства централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.
Порядок визначає загальні підходи до розроблення та прийняття технологічних регламентів, внесення змін (доповнень) до них, переліку розділів, з яких складається технологічний регламент, та вимоги до змісту розділів технологічних регламентів об'єктів централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.
Технологічний регламент є обов'язковим документом для ведення суб'єктами господарювання господарської діяльності з централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення.
Технологічний регламент розробляється підприємством централізованого водопостачання та/або централізованого водовідведення, або спеціалізованою науковою установою, конкретизуючи його вимоги для відповідного підприємства, системи водопостачання та/або водовідведення, і затверджується його керівником за погодженням з органом місцевого самоврядування в межах території територіальної громади, на якій технологічний регламент буде застосовуватися, територіальними органами Держпродспоживслужби та центрами контролю та профілактики хвороб.
Відповідно до пункту 2.11. додатку 2 до цього Порядку в робочій програмі виробничого контролю якості питної води наводиться узгоджений з відповідними територіальними органами Держпродспоживслужби та центрами контролю та профілактики хвороб перелік показників технологічного контролю якості води та періодичність здійснення аналізів.
Цей наказ набрав чинності з 17.05.2024 року.
Баштанське районне управління
ГУ Держпродспоживслужби
в Миколаївській області
Порядок видачі витягів з Єдиного державного реєстру тварин та форми витягів визначено Положенням про Єдиний державний реєстр тварин (далі –Положення про ЄДРТ), затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.09.2012 №578, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10.10.2012 року за №1713/22025 (зі змінами). Відповідно до пункту 2 розділу IV Положення про ЄДРТ, відомості надаються власнику/утримувачу тварини у вигляді витягу за письмовою або електронною заявою про отримання витягу.
Літо вносить корективи в наш питний режим. Саме в спеку потреба нашого організму в рідині зростає.
Як запобігти захворюванню на холеру?
Наступили спекотні дні, люди, особливо діти, багато часу проводять відпочиваючи на морях, річках та водоймищах. Але приємні хвилини відпочинку можуть зіпсувати захворювання на кишкові інфекції, традиційний підйом яких спостерігається якраз в цей період року. І найстрашніша з цих інфекцій – холера.
З метою попередження захворювання на холеру проводяться регулярні спостереження за довкіллям з застосуванням лабораторних методів досліджень. В теплий період року проводяться дослідження води з місць масового відпочинку людей, зокрема з пляжів.
Холерою хворіють тільки люди, отже і занесення збудника можливе тільки від хворого або, так званого, вібріоносія. Вібріоносійство – це коли людина не хворіє, але виділяє збудник хвороби в навколишнє середовище. Такі випадки можливі, коли вібріоносій до зараження відвідував країни, де реєструється холера.
Захворювання починається як звичайний розлад шлунку (гастроентероколіти). Але холера відрізняється від звичайного гастроентероколіта важким перебігом, швидким розвитком захворювання. Без лікування захворювання може привести до смерті хворого. Навіть при призначенні лікування, але в пізні, «запущені», терміни, смертність може досягати до 7-10% від захворілих.
Як же запобігти захворюванню на холеру:
обов’язково перед вживанням їжі мити руки з милом;
не заковтувати воду при купанні в будь-яких водоймах;
ретельно мити під проточною водою овочі та фрукти;
в епідсезон вживати для пиття тільки кип’ячену або мінеральну воду;
при відпочинку на березі водоймища вживати їжу підкислену лимонним соком, оцтом, лимонною кислотою або сухим вином;
не використовувати в їжу слабосолену рибу;
у випадку розладу шлунку не займатись самолікуванням, а звертатись до лікаря;
в разі наміру їхати за кордон цікавитись ситуацією з захворюваності холерою в країни, куди є намір поїхати.
Баштанське районне управління ГУ ДПСС
в Миколаївській області
Вода - основа життя. Важко переоцінити значення води в забезпеченні існування життя на планеті Земля, адже немає жодного організму, який би не містив воду. Для людини дуже важливо вживати воду, адже це одна з основних складових здоров’я. При цьому, особливу цінність має чиста питна вода.
У літню пору багато хто вкотре задумується про правильне харчування. Високі температури, підвищена активність та більша тривалість сонячного дня впливають на наш організм і вимагають певних змін у щоденному раціоні харчування. Споживання правильних продуктів влітку не тільки підтримує енергію і здоров’я, а й допомагає забезпечити належний рівень гідратації та баланс поживних речовин.
Давайте нагадаємо собі корисні поради щодо харчування влітку.
Гідратація
Влітку особливо важливо пити достатньо рідини, оскільки втрачена волога потребує компенсації. Пийте достатню кількість води протягом дня, особливо важливо робити це перед, під час і після фізичних навантажень та при високих температурах.Можна додати до раціону свіжі овочеві та фруктові соки, а також зелений чай.
Уникайте надмірного споживання алкогольних та солодких газованих напоїв, оскільки вони навпаки сприяють виведенню рідини з організму.
Свіжі фрукти та овочі
Літо - це час коли на ринках і в супермаркетах можна знайти великий асортимент свіжих фруктів та овочів.
Додайте до свого раціону якомога більше різних фруктів: кавун, диню, ягоди, персики, абрикоси, тощо. Вони багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які сприяють зміцненню імунітету та підтримці здоров я. Також не забувайте про овочі: помідори,огірки, капусту, броколі, шпинат, моркву, баклажани. Сезонні плоди містять велику кількість вітамінів, мінералів, клітковини, що сприяє нормалізації травлення та підтримці оптимальної роботи кишківника.
Легкі та освіжаючі страви
Влітку, зазвичай, хочеться легкої та освіжаючої їжі. Замість важких та жирних страв надайте перевагу свіжим салатам, гаспачо, холодним супам і стравам на грилі. Це допоможе уникнути відчуття важкості в шлунку і забезпечить енергією на весь день. Також експериментуйте зі свіжими травами та спеціями, які додадуть стравам смаку та яскравості.
Контролюйте перекуси
Спека та більша активність влітку спонукає багатьох людей до безладних перекусів замість повноцінних прийомів їжі. Однак важливо зберігати правильний режим харчування та не зловживати снеками. Спробуйте планувати здорові перекуси, такі як свіжі фрукти, горіхи або йогурт, щоб задовольнити апетит між основними прийомами їжі.
Менше фаст-фуду
Влітку, коли люди більше часу проводять за активним відпочинком та на свіжому повітрі, спокуса поласувати фаст-фудом може бути сильнішою. Адже продукти швидкого харчування та солодкі газовані напої багаті на шкідливі транс жири сіль і цукор. Вони можуть призвести до збільшення ваги, проблем зі шкірою та погіршення загального стану здоров’я. Натомість намагайтеся готувати їжу вдома, використовуючи свіжі та якісні інгредієнти.
Це дозволить контролювати склад та якість харчування.
Обережно з алкоголем
Літні вечірки, поїздки на природу та зустрічі з друзями часто передбачають споживання алкогольних напоїв. Однак, слід пам’ятати, що алкоголь, крім всього іншого, сприяє дегідратації організму та негативно впливає на функціонування печінки.
Споживайте алкоголь з розумом.
Безпека харчування
Влітку,коли температури високі, важливо бути уважними щодо якості продуктів харчування та їх термінів придатності. Не залишайте їжу під прямим сонячним промінням, особливо ту, що швидко псується: молочні продукти, м'ясо, рибу, тощо. Пам’ятайте про правила гігієни при приготуванні та обробці продуктів харчування, щоб уникнути інфекційних захворювань та харчових отруєнь.
Літо дає нам безліч можливостей насолодитися сезонними продуктами, забезпечивши збалансоване харчування та підтримання свого здоров’я на найвищому рівні. Окрім харчування слід не забувати про фізичну активність і здоровий спосіб життя, що є важливими компонентами загального благополуччя.
Баштанське районне управління ГУ ДПСС в Миколаївській області